Uitzonderlijk hoge energieprijzen in België


Het post-corona tijdperk brengt uitzonderlijk hoge energieprijzen met zich mee. Sinds april 2021 zijn de energieprijzen op de groothandelsmarkt voor energie aan het stijgen, zoals je misschien in de media hebt opgevangen. Ondertussen staan ze op een uitzonderlijk hoog niveau. 
Die stijgende energieprijzen hebben ook invloed op jouw energiefactuur. 

VRT legt uit wat er juist aan de hand is:

"Energieprijzen gaan door het dak: hoe komt dat?"  VRT.be 12/7/2021
Lees meer

"Nog meer dan gedacht: gas en elektriciteit dit jaar tot 500 euro duurder voor wie een variabel contract heeft"  VRT.be 8/9/2021 
Lees meer


Heb je een variabel tarief?

Als je een energiecontract met variabel tarief hebt, dan volgt je energietarief automatisch die groothandelsprijzen volgens de formule in je tariefkaart. Onze formules wijzigen niet en blijven voordelig in vergelijking met andere spelers op de energiemarkt.

Door de stijging van de groothandelsprijzen, zal je jaarlijkse afrekening een stuk hoger liggen dan verwacht.
Om die hogere kost bij de volgende afrekening op te vangen, raadt de CREG aan om het maandelijks voorschotbedrag te verhogen. Zo wordt de prijsverhoging beter gespreid.

De Vlaamse Energieleverancier berekende voor jouw situatie wat de verwachte impact voor je afrekening zal zijn, en paste daarom je voorschot aan vanaf 1 oktober 2021.
Je kan je voorschot ook zelf beheren via je online dossier.

Heb je een vast tarief?

Als je een energiecontract met een vast tarief hebt, dan zullen de prijsstijgingen pas invloed op je energiefactuur hebben wanneer de looptijd van je vast tarief voorbij is.

Bij de berekening van je nieuwe voorschot houden we wel al rekening met je energietarief in de volgende 12 maanden. Als je bv. 9 maanden geleden gestart bent met een vast energietarief voor 1 jaar, dan houden we rekening met dat vast tarief voor de volgende 3 maanden. Voor de daaropvolgende 9 maanden baseren we ons op de verwachte energieprijzen voor die periode.

Je kan je voorschot ook zelf beheren via je online dossier.

Vragen en antwoorden

 • Gaan de energieprijzen nog verder stijgen? keyboard_arrow_down
  Eigenlijk moeilijk te voorspellen. We verwachten dat de energieprijzen nog niet meteen terug zullen dalen, al is de energiemarkt vandaag echt heel onvoorspelbaar.
 • Waarom moet ik nu meer betalen? keyboard_arrow_down

  Je maandelijkse energiefactuur is een voorschotfactuur. Dat betekent dat je maandelijks een bedrag betaalt om op die manier te vermijden dat je 1x per jaar, bij je afrekening, alles in één keer zou moeten betalen.
  Wanneer de energieprijzen op de groothandelsmarkt stijgen, stijgen de variabele energietarieven mee. 
  Omdat de stijging uitzonderlijk hoog is, voorzien we dat de maandelijkse voorschotbetalingen de afrekening niet zullen dekken. Daarom hebben we een herberekening gemaakt van het voorschotbedrag.

 • Wordt mijn voorschot ook aangepast als de energietarieven dalen? keyboard_arrow_down
  Bij de berekening van je voorschot houden we rekening met de verwachte groothandelsprijs tijdens de volgende 12 maanden.
  Bij elke afrekening herberekenen we je voorschot. Zijn de prijzen aan het dalen en verwachten we dat die nog verder dalen, dan zal je voorschot ook lager liggen, en omgekeerd natuurlijk.

  In de schatting van je voorschotbedrag houden we sowieso rekening met verwachte prijsstijgingen en -dalingen in de toekomst.
  De huidige prijsstijging is echter heel erg uitzonderlijk en was dus niet voorzien in je voorschotbedrag. Omdat het erg vervelend kan zijn om in één keer een groot bedrag te moeten bijbetalen, kiezen we ervoor om de kosten te spreiden via je maandelijkse voorschot.
 • Kan ik mijn voorschot terug verlagen? keyboard_arrow_down
  Je kan via je online dossier zelf je voorschot aanpassen:
  • tot 10% onder het voorgestelde voorschot
  • tot 400% boven het voorgestelde voorschot
  Een lager voorschot is enkel mogelijk wanneer je geschat verbruik, dat we via de netbeheerder ontvangen, wordt aangepast.
 • Hoe wordt mijn voorschotbedrag berekend? keyboard_arrow_down
  Wij ontvangen van de netbeheerder je verwachte jaarlijkse verbruik, gebaseerd op de hoeveelheid energie die je in het verleden verbruikte.
  Het verwachte verbruik vermenigvuldigen we met de tarieven. Zo bepalen we je verwachte jaarprijs.
  Die jaarprijs delen we door 12 om de maandelijkse prijs te kennen. Dat bedrag wordt als voorschot aangerekend, telkens op de 3de van de maand.
 • Moet ik ook meer betalen als ik zonnepanelen heb? keyboard_arrow_down
  De prijsstijgingen hebben zowel betrekking op elektriciteit als op gas. Als je dus een gasaansluiting hebt, dan is de kans groot dat je volgende energiefactuur een pak duurder zal zijn.
  Als je een terugdraaiende teller hebt en minstens evenveel stroom op het net zet als wat je verbruikt, dan zal je de prijsstijging voor elektriciteit niet voelen.
  Heb je een digitale teller zonder virtueel terugdraaiende teller, dan zal je meer betalen voor de elektriciteit die je van het net haalt.
 • Waarom gaat mijn voorschot ook omhoog als ik recht heb op sociaal tarief? keyboard_arrow_down
  We maken een schatting van de energiekost voor de volgende 12 maanden, en weten niet wie in 2022 recht zal hebben op het sociaal tarief.
  Pas wanneer we je afrekening maken, weten we of je voor de voorbije periode recht had op sociaal tarief. In dat geval krijg je natuurlijk het verschil terugbetaald.

Vind je niet meteen een antwoord? Neem dan ook een kijkje bij onze veelgestelde vragen of stel je vraag aan onze medewerkers.

Sinds april 2021 zijn de energieprijzen op de groothandelsmarkt voor energie aan het stijgen. Dat is uitzonderlijk.

Die stijgende energieprijzen hebben ook invloed op de energiefactuur. 

"Nog meer dan gedacht: gas en elektriciteit dit jaar tot 500 euro duurder voor wie een variabel contract heeft" VRT.be 8/9/2021

Lees meer

Je verbruik wordt minstens 1x per jaar gemeten of ingeschat.
Om te vermijden dat je één grote energiefactuur per jaar krijgt, maken energieleveranciers gebruik van maandelijkse voorschotfacturen.