Corona-crisis

 • Blijft de klantendienst van de Vlaamse Energieleverancier bereikbaar tijdens de corona-crisis?

  keyboard_arrow_down
  Ja, wij blijven bereikbaar. Onze medewerkers werken van thuis of vanop kantoor, waarbij er minstens 1,5m afstand tussen de aanwezige werknemers is voorzien.
 • Moet ik mijn energiefactuur deze maand betalen?

  keyboard_arrow_down
  Als je bij de R.V.A. bent aangemeld als tijdelijk werkloze n.a.v. de corona-crisis, dan zal je automatisch een éénmalige tegemoetkoming van de Vlaamse overheid op je persoonlijke bankrekening ontvangen. Je moet wel nog steeds je energiefactuur tijdig en volledig betalen, ook als de tegemoetkoming nog niet op je rekening staat.
 • Hoe kan ik gebruik maken van de maatregel van de overheid m.b.t. mijn energiefactuur?

  keyboard_arrow_down
  Als je bij de R.V.A. bent aangemeld als tijdelijk werkloze n.a.v. de corona-crisis, dan zal je automatisch de éénmalige tegemoetkoming van de Vlaamse overheid op je persoonlijke bankrekening ontvangen. Je moet wel nog steeds je energiefactuur tijdig en volledig betalen, ook als de tegemoetkoming nog niet op je rekening staat.
 • Hoeveel bedraagt de tegemoetkoming van de Vlaamse overheid m.b.t. mijn energiefactuur?

  keyboard_arrow_down
  Elke tijdelijk werkloze n.a.v. de corona-crisis ontvangt van de Vlaamse overheid een bedrag van 202,68€ als éénmalige tegemoetkoming van de water- en energiefactuur.
  Dat bedrag is gebaseerd op de gemiddelde water- en energiefactuur van alle Vlaamse huishoudens en is als volgt opgebouwd:
  • water: 30,77€
  • verwarming: 95,05€
  • elektriciteit: 76,86€
 • Waarom krijg ik deze maand toch nog een energiefactuur als tijdelijk werkloze?

  keyboard_arrow_down
  De maatregel van de Vlaamse overheid houdt in dat je een éénmalige tegemoetkoming van de overheid krijgt die op jouw persoonlijke bankrekening gestort wordt als je als tijdelijk werkloze n.a.v. de corona-crisis geregistreerd bent bij de R.V.A.
  Jij blijft wel zelf verantwoordelijk voor de tijdige betaling van je maandelijkse voorschot- en/of afrekenfacturen aan de Vlaamse Energieleverancier, ook als je de tegemoetkoming nog niet ontvangen hebt.
 • Ik heb de tegemoetkoming van de Vlaamse overheid nog niet ontvangen. Mag ik mijn energiefactuur later betalen?

  keyboard_arrow_down
  Nee, je moet nog steeds je energiefactuur tijdig en volledig betalen, ook al heb je de éénmalige tegemoetkoming van de Vlaamse Overheid nog niet ontvangen. Als je je energiefactuur te laat betaalt, zal je een aanmaning ontvangen en kunnen er aanmaningskosten aangerekend worden.
 • Mijn maandelijkse voorschotbedrag is hoger dan de tegemoetkoming die ik van de overheid zal ontvangen. Mag ik dan mijn factuur deze maand slechts gedeeltelijk betalen?

  keyboard_arrow_down
  De éénmalige tegemoetkoming is voor iedereen gelijk, een vast bedrag en onafhankelijk van het persoonlijke energieverbruik. De energiefactuur moet zoals gewoonlijk volledig en tijdig betaald worden, ook als deze hoger is dan de tegemoetkoming van de overheid.
 • Mijn maandelijks voorschotbedrag is lager dan de tegemoetkoming die ik van de Vlaamse overheid zal ontvangen. Moet ik dat dan terugbetalen?

  keyboard_arrow_down
  Neen, de éénmalige tegemoetkoming is voor iedereen gelijk, een vast bedrag en onafhankelijk van je persoonlijke energieverbruik.
 • Ik ben tijdelijk werkloos n.a.v. de corona-crisis, maar de energie-overeenkomst staat op naam van mijn partner. Heb ik dan ook recht op de tegemoetkoming van de Vlaamse overheid?

  keyboard_arrow_down
  Ja, elke tijdelijk werkloze n.a.v. de corona-crisis ontvangt de éénmalige tegemoetkoming van 202,68€ die (een deel van) de kosten van de water- en energiefactuur voor 1 maand kan dekken.
 • Ik heb enkel een energie-overeenkomst voor elektriciteit omdat ik met stookolie verwarm. Krijg ik dan een lagere tegemoetkoming van de Vlaamse overheid?

  keyboard_arrow_down
  Nee, elke tijdelijk werkloze n.a.v. de corona-crisis ontvangt dezelfde éénmalige tegemoetkoming, onafhankelijk van je persoonlijke situatie.
 • Mijn partner en ik zijn alle twee tijdelijk werkloos n.a.v. de corona-crisis. We hebben slechts één energieovereenkomst omdat we samen wonen. Wat betekent dit voor de tegemoetkoming van de Vlaamse overheid?

  keyboard_arrow_down
  Elke tijdelijk werkloze n.a.v. de corona-crisis ontvangt deze éénmalige tegemoetkoming van 202,68€. Jullie zullen dat bedrag dus 2x ontvangen.
 • Krijg ik deze tegemoetkoming volgende maand ook?

  keyboard_arrow_down
  Nee, dit is een éénmalige tegemoetkoming is. Je ontvangt het bedrag van de tegemoetkoming dus één keer op je bankrekening.
 • Ik ben tijdelijk werkloos. Waarom heb ik nog geen tegemoetkoming ontvangen?

  keyboard_arrow_down
  De éénmalige tegemoetkoming wordt door de Vlaamse overheid gestort. Neem contact met de Vlaamse overheid via mail of telefonisch via de Vlaamse infolijn op het gratis nummer 1700 als je vragen hebt over de storting van jouw tegemoetkoming.
 • Wie moet ik contacteren om deze tegemoetkoming te krijgen?

  keyboard_arrow_down
  Je hoeft niemand te contacteren. Als je naar aanleiding van de corona-crisis als tijdelijk werkloze bent ingeschreven bij de RVA, dan zal je de éénmalige tegemoetkoming automatisch ontvangen op je bankrekening. Als je nog andere vragen hebt, neem dan rechtstreeks contact op met de Vlaamse overheid via mail of telefonisch via de Vlaamse infolijn op het gratis nummer 1700. Wij kunnen je helaas niet verder helpen.